Geschiedenis van het tennisracket
‘In den beginne’ was tennis een gezelschap spel. Tegen de tijd dat het een sport werd waren de rackets van gelamineerd hout waarmee de witte viltbekleedde ballen over het net geslagen werden. De ouderen onder ons kennen b.v. de Dunlop Maxply (ply verwijst naar plywood = gelamineerd hout; dunne laagjes verlijmd hout) en de Slazenger No.1. Deze rackets moesten bewaard worden in een racketspanner die moest voorkomen dat het racket krom trok.
Eind vorige eeuw voltrok zich een ware revolutie op racketgebied: allereerst werd het gelamineerde houten frame (racket zonder bespanning) verstevigd met strookjes glasfiber, wat het racket stijver maakte en minder gevoelig voor kromtrekken. De ‘Donnay Bjorn Borg’ is hier een goed voorbeeld van, het stijvere racket maakte het makkelijker een spin-effect aan de bal te geven!
Donnay Bjorn Borg
Kort daarop werden ook aluminium rackets op de markt gebracht: de merken Head en Fischer waren in Nederland erg populair. De nog grotere stijfheid van deze rackets zorgden er ook voor dat er een ander soort tennis gespeeld kon worden; meer spin-effect en een grotere balsnelheid, met name de service werd een echt wapen. Het innovatieve Prince gooide er nog een schepje bovenop met een oversized racket dat ook nog eens een stuk lichter dan de concurrentie was en het type ‘Prince Pro’ (alcoa aluminium in een zwarte kleur) was destijds het meest verkochte racket ter wereld, volgens mij nooit overtroffen!
Enkele jaren later kwamen al weer de composite rackets de macht overnemen. Omdat Prince een patent had op het formaat oversize was de rest veroordeeld een slag kleiner op de markt te brengen: midsize. Ook in de aluminium rackets was dit formaat al snel ingeburgerd.
Composite staat voor glasvezel en koolstofvezel, soms gemixed, soms in combinatie met aluminium. Alleen de koolstofvezel variant was sterk genoeg om ook zonder andere component een solide racket voort te brengen. Omdat tennis in populariteit enorm had gewonnen waren er ook veel fabrikanten die zich op de tennissport stortten.
Tegenwoordig zijn rackets niet meer de zwakste schakel in de ketting van ‘maximaal presteren op de tennisbaan’. Iedereen kan het, voor hem of haar, beste racket laten aanmeten / uittesten bij de tennis speciaalzaak.
Evert Jan Nijhoff
van EJN Sports